Myten om massinvandringen

Att SD fällde regeringens budget har nog ingen missat. SD:s vallöften om sänkt pensionärsskatt, mer pengar till skolan, mer stöd för ekonomiskt utsatta medborgare, bättre arbetsvillkor inom vården och satsningar på den nedmonterade välfärden blev ett minne blott. Istället för att rösta igenom en budget som till stor del liknade deras egen valde SD att rösta på Alliansens budget. Anledningen? Regeringen ville inte gå SD till mötes i invandringsfrågan.
 
Hela valrörelsen har SD försökt övertyga oss om att de inte är det enfrågeparti som de beskyllts för att vara. Hela valrörelsen har de pratat om pensionärerna, skolan, vården, välfärden och a-kassan. "Sverigevänner!" har Jimmie Åkesson ropat till sina väljare då han inlett sina politiska tal. Nu hade SD chansen att visa att de har talat sanning, att de bryr sig om mer än invandringsfrågan. De sumpade chansen och gjorde precis tvärtom. De gick emot praxis och kastade in Sverige i en regeringskris med löftet att fälla varje regering som inte går dem till mötes i invandringsfrågan. Så agerar ett enfrågeparti. Så agerar inte en Sverigevän.
 
Andra politiker har nu vågat ta ordet "nyfascistiskt" i sin mun. SD benämns som ett nyfascistiskt parti och rasar över detta. De har lagt mycket energi på att maskera sin politik med demokratiska begrepp och vilseledande retorik. Under valrörelsen målades bilden av det degerererande samhället upp. Skulden lades på muslimer, på romer, på en så kallad "massinvandring". Skrämselpropagandan haglade, syndabockar utmålades och enkla lösningar erbjöds. När det väl kom till kritan, när de hade möjligheten att hålla sina vallöften och stärka de delar av välfärden som de talat om hela valrörelsen, då visade sig ultranationalismen vara viktigare än allt annat. Så - precis så - agerar ett nyfascistiskt parti.
 
"12,9% av väljarna har röstat på oss, de förtjänar att bli lyssnade på" säger SD-politikerna nu. Med detta menar de att deras hjärtefråga skall drivas igenom eftersom en åttondel av väljarna röstade på detta enfrågeparti. Nu är det ju inte så demokratin fungerar. Majoriteten får igenom sin politik och sju åttondelar av väljarna röstade på partier som inte delar SD:s åsikter i denna fråga. SD:s mandat i riksdagen räcker inte för att driva igenom en enskild fråga. Extravalet i mars 2015 har SD kallat för en folkomröstning om invandringsfrågan. De har gjort valet till sitt eget genom att benämna det som en omröstning om den egna hjärtefrågan. Den enda viktiga frågan för SD - Ultranationalismen.

Liknelserna till upptakten inför Nazityskland och Förintelsen är skrämmande. Det politiska kaoset. Syndabockarna. Den karismatiske ledaren. Retoriken. Vi vet bättre nu. Egentligen gör vi det. Vi har mer kunskap, större tillgång till information och ett fatalt europeiskt misslyckande i vår erfarenhetsbank. Ändå har myterna fått fäste hos många. Låt oss titta närmare på en av myterna, som ett exempel. Myten om massinvandring från utomeuropeiska länder.

Först och främst:
- 115 845 människor invandrade till Sverige 2013
- Ca 50 000 människor utvandrade från Sverige 2013
- Invandringsöverskottet låg således på drygt 65 000 människor
- 65 000 människor motsvarar ungefär sju promille av Sveriges befolkning
- Jag upprepar: Sju promille!

Av de som invandrade år 2013 var:
- 20 000 återinvandrande svenskar
- 19 000 värvade arbetare med arbetstillstånd, som rekryterats till Sverige av olika forskare, ingenjörer och företag
- 8 000 studenter som exempelvis gjorde ett utbytesår i Sverige
- 20 000 EU-medborgare som flyttade inom Norden eller EU

Inte för att jag tror att presentationen av denna statistik kommer förändra uppfattningen hos de mest SD-frälsta, de sanna rasisterna som var väl medvetna om vad de röstade på. Ej heller vill jag med dessa siffror säga att återinvandrande svenskar, värvade arbetare eller EU-medborgare har större rätt att komma hit än människor som flyr undan krig från länder utanför Europa. Ej heller vill jag "göra en Reinfeldt" och säga att människorna visst får plats. Att få plats är ju inte samma sak som att integreras på ett bra sätt. Ej heller vill jag lyfta Sveriges behov av invandring, för jag tycker inte att det handlar om vad vi behöver. Det handlar om människor som flyr och behöver någonstans att ta vägen. Det handlar om den mänskliga rättigheten att få existera på en trygg plats. Det handlar om ett klot vars gränser är påhittade, ett klot vars områden egentligen inte tillhör någon om de inte tillhör alla.
 
Men eftersom människor inte alltid är altruister, eftersom många människor just nu är rädda och oroade, eftersom rädslan för den egna överlevnaden och livskvalitén just nu hindrar många människor från att lyssna med sina hjärtan så väljer jag att tala till logiken. Det är det jag vill med statistiken ovan och det är det jag vill med de textstycken som föregick statistiken. Inte för att människan alltid är rationell, i synnerhet inte när hon är i affekt, men för att logiken är den enda kanal som finns om hjärtat är stängt av rädsla. Och något måste vi ju göra, eller hur? Vi kan ju inte bara stå tysta och se på när nyfascismen sätter vår politiska agenda? Vi kan ju inte låta myterna stå oemotsagda, vi måste erbjuda ett faktaunderbyggt alternativ.

Enligt den senaste Sifo-undersökningen är 19% av SD-väljarna öppna för att byta parti i extravalet. Det är er jag riktar mig till i detta inlägg. Ni som inte är rasister. Ni som blev manipulerade av SD-toppen med löften som sveks så fort chansen gavs. Ni som längtar efter politisk stabilitet och på allvar vill bygga ett samhälle präglat av välfärd. Ni som är villiga att lyssna på fakta, det är er logik jag talar till. Och jag vet att den kan höra mig.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0