Fira eller sörja?

För mindre än 100 år sedan skedde det som inte fick ske i vårt Europa. Miljontals judar, romer, homosexuella och människor med funktionsnedsättning torterades systematiskt till döds. De gasades, misshandlades, avrättades med pannskott likt slaktdjur, lämnades att dö av svält och sjukdomar. De fraktades till arbetsläger där de utsattes för övergrepp vars hemskhet aldrig kan beskrivas med ord. Förintelsen.
 
En sommar när jag gick i grundskolan skulle min familj göra en roadtrip genom Europa. Vi samlades runt köksbordet och diskuterade önskemål. Jag hade bara ett på min lista: Auswitch. Jag hade gjort ett löfte till en väns farmor som hade överlevt tortyren och föreläst för min klass. Ett löfte att aldrig glömma, så att det aldrig skulle kunna ske igen. Sagt och gjort, vi reste till Auswitch. Det vi fick se och höra skulle vi aldrig någonsin glömma. Europa verkar däremot ha glömt.
 
Igår kväll var aftonen då jag satte glädjeropet i halsen. Jag fick bevittna det svenska feministiska genombrottet då F!s Soraya Post gavs mandat i EU-parlamentet. En enastående MR-strateg som med ett inifrånperspektiv kan föra både romernas och kvinnornas talan. Ett parti med en politik som är enormt viktig i dagens Europa då rasismen och homofobin växer sig allt starkare. Samtidigt fick Miljöpartiet ett fantastiskt valresultat, vilket är viktigt för vårt Europa där de gröna partierna generellt sett tappar mark. Två anledningar att ropa av glädje.
 
Men halvvägs upp vände glädjeropet. Rasistiska, kvinnofientliga, homofoba Sverigedemokraterna fick drygt 9% av rösterna och således två mandat. Sveriges bidrag till fascismen inom EU. Låt oss slå ned i några andra länder som också bidrar friskt till fascismen i EU:
Frankrike: Rasistiska Front National blev största parti med en fjärdedel av rösterna. Detta parti får alltså fler mandat än Sveriges alla partier tillsammans.
Grekland: Landet som uppfann demokratin. Här blev det öppet nazistiska Gyllene gryning ett av de största partierna med sin rasbiologiska grund.
Tyskland: Adolf Hitlers hemland. Hitler som ledde nazisterna under andra världskriget. Nazisterna som låg bakom förintelsen. Mindre än hundra år senare vinner det nynazistiska partiet NPD mark och det lutar åt att de får ett mandat. Tyskland räknas för övrigt ofta som EU:s mäktigaste land.
Danmark: Vårt grannland i söder. Här blev rasistiska Dansk Folkeparti störst.
Storbrittanien: Här ökade det rasistiska partiet UKIP i väljarstöd.
Ungern: Högerextremisterna Jobbik går framåt. Partiet som genomför militära marscher för att påminna om de nazivänliga trupperna under andra världskriget. Partiet som vill registrera alla judar. Partiet vars ledare har sagt att han äcklas av människor med funktionsnedsättningar.
 
Alla dessa partier (Sverigedemokraterna inräknat) kan tillsammans utgöra en kraft som gör att vi står närmare Förintelsen 2 än vi någonsin gjort förut. De står för nazism, fascism, rasism, islamofobi, antisemitism, antiziganism, HBTQ-fobi och hat mot kvinnor och människor med funktionsnedsättningar. Detta är mer än ett allvarligt hot mot demokratin, mot de mänskliga rättigheterna, mot trygghet och fred. Detta är en katastrof.
 
Så ska vi fira eller sörja idag? Mitt svar är: Både och. Richard Feynman talade i mitten av 1900-talet om vikten av förmågan att hålla två kontrastiva sanningar parallellt. Detta innebär att två saker som säger emot varandra kan vara sanna samtidigt, och att det är viktigt att se och erkänna detta. Gårdagens EU-val var en vinst för feminismen, antirasismen och miljökampen i Sverige. Samtidigt var den en vinst för rasismen, homofobin och kvinnohatet i både Sverige och resten av Europa. Låt oss fira ljuset och sörja mörkret. Låt oss sedan stärka ljuset ytterligare i vårt kommande riksdagsval så att det kan lysa på de fascistiska spökena. För det är så en dödar spöken - en lyser på dem.
 
RSS 2.0