Fira eller sörja?

För mindre än 100 år sedan skedde det som inte fick ske i vårt Europa. Miljontals judar, romer, homosexuella och människor med funktionsnedsättning torterades systematiskt till döds. De gasades, misshandlades, avrättades med pannskott likt slaktdjur, lämnades att dö av svält och sjukdomar. De fraktades till arbetsläger där de utsattes för övergrepp vars hemskhet aldrig kan beskrivas med ord. Förintelsen.
 
En sommar när jag gick i grundskolan skulle min familj göra en roadtrip genom Europa. Vi samlades runt köksbordet och diskuterade önskemål. Jag hade bara ett på min lista: Auswitch. Jag hade gjort ett löfte till en väns farmor som hade överlevt tortyren och föreläst för min klass. Ett löfte att aldrig glömma, så att det aldrig skulle kunna ske igen. Sagt och gjort, vi reste till Auswitch. Det vi fick se och höra skulle vi aldrig någonsin glömma. Europa verkar däremot ha glömt.
 
Igår kväll var aftonen då jag satte glädjeropet i halsen. Jag fick bevittna det svenska feministiska genombrottet då F!s Soraya Post gavs mandat i EU-parlamentet. En enastående MR-strateg som med ett inifrånperspektiv kan föra både romernas och kvinnornas talan. Ett parti med en politik som är enormt viktig i dagens Europa då rasismen och homofobin växer sig allt starkare. Samtidigt fick Miljöpartiet ett fantastiskt valresultat, vilket är viktigt för vårt Europa där de gröna partierna generellt sett tappar mark. Två anledningar att ropa av glädje.
 
Men halvvägs upp vände glädjeropet. Rasistiska, kvinnofientliga, homofoba Sverigedemokraterna fick drygt 9% av rösterna och således två mandat. Sveriges bidrag till fascismen inom EU. Låt oss slå ned i några andra länder som också bidrar friskt till fascismen i EU:
Frankrike: Rasistiska Front National blev största parti med en fjärdedel av rösterna. Detta parti får alltså fler mandat än Sveriges alla partier tillsammans.
Grekland: Landet som uppfann demokratin. Här blev det öppet nazistiska Gyllene gryning ett av de största partierna med sin rasbiologiska grund.
Tyskland: Adolf Hitlers hemland. Hitler som ledde nazisterna under andra världskriget. Nazisterna som låg bakom förintelsen. Mindre än hundra år senare vinner det nynazistiska partiet NPD mark och det lutar åt att de får ett mandat. Tyskland räknas för övrigt ofta som EU:s mäktigaste land.
Danmark: Vårt grannland i söder. Här blev rasistiska Dansk Folkeparti störst.
Storbrittanien: Här ökade det rasistiska partiet UKIP i väljarstöd.
Ungern: Högerextremisterna Jobbik går framåt. Partiet som genomför militära marscher för att påminna om de nazivänliga trupperna under andra världskriget. Partiet som vill registrera alla judar. Partiet vars ledare har sagt att han äcklas av människor med funktionsnedsättningar.
 
Alla dessa partier (Sverigedemokraterna inräknat) kan tillsammans utgöra en kraft som gör att vi står närmare Förintelsen 2 än vi någonsin gjort förut. De står för nazism, fascism, rasism, islamofobi, antisemitism, antiziganism, HBTQ-fobi och hat mot kvinnor och människor med funktionsnedsättningar. Detta är mer än ett allvarligt hot mot demokratin, mot de mänskliga rättigheterna, mot trygghet och fred. Detta är en katastrof.
 
Så ska vi fira eller sörja idag? Mitt svar är: Både och. Richard Feynman talade i mitten av 1900-talet om vikten av förmågan att hålla två kontrastiva sanningar parallellt. Detta innebär att två saker som säger emot varandra kan vara sanna samtidigt, och att det är viktigt att se och erkänna detta. Gårdagens EU-val var en vinst för feminismen, antirasismen och miljökampen i Sverige. Samtidigt var den en vinst för rasismen, homofobin och kvinnohatet i både Sverige och resten av Europa. Låt oss fira ljuset och sörja mörkret. Låt oss sedan stärka ljuset ytterligare i vårt kommande riksdagsval så att det kan lysa på de fascistiska spökena. För det är så en dödar spöken - en lyser på dem.
 

Samhällsinformation till alla hushåll

Denna vecka har Sverigedemokraterna skickat ut sin propaganda och två valsedlar till alla hushåll i Sverige. Det har skickats i postens folder för samhällsinformation.

Samhällsinformation? Seriöst? Det är ju rasistisk propaganda!

Samtidigt pryder SD:s valaffischer Stockholms tunnelbanestationer, med budskapet att vi måste stoppa det "organiserade tiggeriet". Vid nedgångarna till dessa tunnelbanestationer sitter hemlösa utsatta människor och tigger småslantar för sin och sina familjers överlevnad.

Människofientlig propaganda i våra tunnelbanor, mitt bland de mest utsatta människorna. Rasistisk propaganda i våra brevlådor, klassificerad som samhällsinformation. Vad har hänt med vårt Sverige?

De onda krafterna har inte varit såhär starka på många många år. MEN, samtidigt har nog de goda krafterna aldrig varit så starka som nu! Det har talats en del om att vi kanske borde tiga ihjäl Sverigedemokraterna och de krafter som bär upp dem. Jag tror inte på det. Jag tror snarare att det är jätteviktigt att vi sätter ner foten och säger NEJ! Och det görs! Det görs av brandmän och av sjukhuspersonal. Det görs med kyrkklockor och med ljusmanifesationer. Det görs på gator, på nätet och i Stockholms tunnelbana.

Mitt bland SD-propagandan i tunnelbanesystemet har någon satt upp skyltar med orden "Tänk på avståndet mellan fakta och fördom" och "Se upp för rasismen, dörrarna stängs". Mitt hjärta ler.

På sociala medier har vi sett SD:s brevlådepropaganda brännas. Vi har sett den omvandlas till olika budskap för alla människors lika värde, på olika kreativa vis. Vi har sett kampanjer för att skicka tillbaka propagandan till SD:s kontor.

Här är mitt bidrag i denna kampanj, skapad av den propaganda och de valsedlar som SD skickade till min brevlåda:


Nu ska den skickas till SD:s kontor i Kristianstad. Jag uppmuntrar er alla att göra detsamma. Ni behöver inte go wild med sax, limstift och tuschpennor, det räcker att bara skicka tillbaka kuvertet. Låt oss visa att vi inte tolererar att fascismen sprids och blir alltmer rumsren. Låt oss sätta ner foten och säga NEJ, i kärlekens namn. 

Här är adressen:
Sverigedemokraterna
Box 26
291 21 Kristianstad

För ibland kan kärlek vara ett väldigt bestämt NEJ <3

Låt oss vända på steken

Få har väl missat denna tweet angående det polska sexistiska bidraget i Eurovision:
 
 
Flera stora feministiska bloggare har redan skrivit pedagogiska förklaringar i försök att skapa förståelse, så det behöver jag inte göra. Jag skulle däremot vilja vända på steken. Jag skulle vilja fråga varför så många antifeminister blir så upprörda över bara bröst i badhuset och ammande kvinnor men INTE upprörs av halvnakna kvinnor på reklamaffischer och i musiksammanhang. När kvinnor ger mat till sina bebisar på offentliga platser ombeds de gå in på toaletten eller täcka över företeelsen med en filt. Varför? För att kvinnors bröst är sexualiserade och därför kan "störa" andra (män). När kvinnor entrar badhus i samma klädsel som män, dvs täcker över könsorganet men inte brösten, då kan de bli både sexuellt trakasserade och ivägkörda. Varför? För att kvinnors bröst är sexualiserade och därför kan "störa" andra (män) . Denna analys har gjorts av många andra, många gånger före mig. Patriarkatet äger kvinnokroppen och därför är det okej att den visas upp i olika offentliga sammanhang så länge syftet är att behaga (män) sexuellt, som i reklam och musikvideos osv. Om däremot bröst förekommer för kvinnans egen skull eller för hennes avkomma, då är det inte längre okej i offentliga sammanhang. Blondinbella skrev upprört i sin blogg om att feministerna bara godkänner nakna kvinnobröst i vissa syften. Jag vill återigen vända på steken. Patriarkatet godkänner bara nakna kvinnobröst i vissa syften, nämligen sexuella.
 
Och angående badhusdebatten: Om kvinnobröst behöver skylas för de som tänder på kvinnor, var ska då vi flator byta om? Nej, just det, det är inte ett problem eftersom detta, precis som många andra frågor som behandlas som "kvinnofrågor", egentligen är patriarkala frågor. Mannens dominans över kvinnan och antagandet att han tänder på allt som har bröst och saknar sexuell impulshämning. Då skyler vi kvinnan istället för att ifrågasätta mansnormen. Logiken bakom detta är en tankenöt avsevärt mer intressant än Löwengrips, om ni frågar mig.
 
RSS 2.0